Skip to main content

Deparazitarea regulată a animalelor de companie este esențială pentru menținerea sănătății lor și a celor din jur. Paraziții, atât interni cât și externi, pot cauza probleme grave de sănătate și pot fi transmiși oamenilor. Prin urmare, deparazitarea trebuie să fie o componentă cheie a îngrijirii veterinare, alături de vaccinare. În acest articol, vom explora importanța deparazitării regulate și cum aceasta contribuie la bunăstarea animalelor de companie și a comunității.

Tipuri de paraziți și efectele lor

Există două categorii principale de paraziți care afectează animalele de companie: paraziții interni și paraziții externi.

Paraziți interni

 • Viermii intestinali: Acești paraziți, precum ascarizii și teniile, pot provoca simptome precum diaree, vărsături, pierdere în greutate și anemie.
 • Viermii cardiaci: Transmiși prin mușcătura de țânțar, acești paraziți pot cauza insuficiență cardiacă și chiar moartea animalului dacă nu sunt tratați.

Paraziți externi

 • Puricii: Acești paraziți pot provoca mâncărimi severe, dermatită alergică și pot transmite tenii.
 • Căpușele: Pe lângă iritația locală, căpușele pot transmite boli grave, precum boala Lyme și babesioza.
 • Păduchii și acarienii: Aceste organisme mici pot provoca mâncărimi, iritații ale pielii și infecții secundare.

Importanța deparazitării regulate

Deparazitarea regulată este vitală pentru prevenirea infestărilor și menținerea sănătății animalelor de companie. Iată de ce este important să deparazitați regulat animalele:

 • Prevenirea bolilor: Paraziții pot cauza boli grave și cronice care afectează calitatea vieții animalului. Deparazitarea previne aceste boli și menține animalele sănătoase.
 • Îmbunătățirea confortului animalului: Paraziții externi, în special, pot provoca disconfort semnificativ. Deparazitarea reduce mâncărimile și iritațiile, asigurând confortul animalului.
 • Protecția oamenilor: Multe parazitoze pot fi zoonoze, adică pot fi transmise de la animale la oameni. Deparazitarea regulată protejează și membrii familiei.
 • Eficacitatea vaccinurilor: Un animal infestat cu paraziți poate avea un sistem imunitar slăbit, ceea ce poate reduce eficacitatea vaccinurilor. Deparazitarea ajută la menținerea unui sistem imunitar puternic, asigurând astfel eficacitatea vaccinării.

Protocolul de deparazitare

Este esențial să urmați un protocol de deparazitare recomandat de veterinar, adaptat nevoilor specifice ale animalului de companie.

Deparazitarea câinilor și pisicilor

 • Puii: Primele deparazitări sunt de obicei efectuate la 2-3 săptămâni de viață și repetate la fiecare 2-3 săptămâni până la vârsta de 12 săptămâni.
 • Adulții: Deparazitarea se efectuează de obicei la fiecare 3 luni, însă frecvența poate varia în funcție de riscul de expunere și de recomandările veterinarului.

Metode de deparazitare

 • Medicamente orale: Tabletele și capsulele sunt eficiente împotriva paraziților interni.
 • Spot-on: Produsele aplicate pe piele sunt eficiente împotriva paraziților externi și, în unele cazuri, și împotriva celor interni.
 • Coliere antiparazitare: Acestea oferă protecție continuă împotriva puricilor și căpușelor pentru o perioadă de câteva luni.

Corelarea deparazitării cu vaccinarea

Deparazitarea și vaccinarea merg mână în mână pentru a asigura sănătatea optimă a animalelor de companie. Un program de deparazitare bine structurat contribuie la eficacitatea vaccinurilor, protejând astfel animalul de companie de multiple boli. Este esențial ca proprietarii să colaboreze strâns cu medicul veterinar pentru a stabili un plan personalizat de îngrijire care să includă atât deparazitarea, cât și vaccinarea.

Concluzie

Deparazitarea regulată este un element esențial al îngrijirii veterinare. Protejând animalele de companie împotriva paraziților, ne asigurăm că acestea rămân sănătoase și fericite, și prevenim transmiterea bolilor către oameni. Este responsabilitatea noastră, ca proprietari, să ne asigurăm că animalele noastre primesc îngrijirea necesară. Programați-vă vizita la clinică pentru a discuta cu medical veterinar despre cel mai potrivit protocol de deparazitare pentru animalul dumneavoastră de companie.

Sănătate

Câinele meu vomită. Ce fac?

Dr. Andrei DinulicaDr. Andrei Dinulica4 decembrie 2023