Skip to main content

Îngrijorarea față de zgomotele puternice este o experiență comună pentru prietenii noștri cu blană din casele noastre. În perioada Revelionului, această preocupare devine un stimul deosebit de înfricoșător pentru majoritatea câinilor. An de an, câinii devin atât de speriați încât pot scăpa din curte sau casă, punându-și viața în pericol. În acest articol vei descoperi strategii și tehnici esențiale pentru a antrena și a-ți proteja câinele împotriva anxietății generate de zgomotele puternice.

Cum funcționează teama de zgomote la câini?

Câinii nu dobândesc aceste temeri peste noapte, iar noi, ca și medici veterinari, împărtășim câteva tehnici care pot fi folosite în lunile premergătoare evenimentelor pentru a reduce această frică. Primul pas este să identificăm cu exactitate ceea ce îi face câinelui să fie anxios. Asigurați-vă că este sunetul artificiilor și nu aspectul sau mirosul pulberii artificii care provoacă teama.

Stabilitatea și conducerea: Cheia unui animal de companie încrezător

Un aspect fundamental pentru orice animal de companie bine educat și încrezător, este stabilitatea și conduita de lider pe care o primește. Îți dorești ca animalul tău să te privească ca pe un lider și să răspundă comenzilor de bază. Pregătirea de bază, cum ar fi „șezi”, „vino” și „stai”, este esențială pentru a oferi un mediu sigur și securizat.

Antrenamentul pentru perioada Revelionului: Contracararea condiționării și desensibilizarea

Pentru a te pregăti pentru perioada Revelionului sau orice altă situație în care știi că animalul tău va fi anxios, începe antrenamentul cu luni înainte. Tehnica pe care o propunem se numește contracararea condiționării și desensibilizarea. În esență, animalul a fost condiționat să arate o reacție excesiv de fricoasă la un anumit stimul. Scopul este să anulăm acest comportament învățat și să îl înlocuim cu unul mai relaxat. Acest proces se numește contracararea condiționării. De asemenea, dorim să expunem animalul la stimul într-un mod treptat și controlat, care să nu provoace comportamentul fricos. Acest aspect se numește desensibilizare.

Pentru a desensibiliza animalul la sunetul artificiilor, expune-l la câteva efecte sonore și câteva gustări gustoase ca recompense. Desfășoară aceste sesiuni de antrenament de mai multe ori pe zi, dar pentru perioade scurte. Începe redarea efectelor sonore la un volum scăzut, apoi oferă animalului recompense. Crește treptat volumul și oferă mai multe recompense. Dacă observi semne de anxietate, nu pedepsi animalul, dar nu îl recompensa nici cu atenție suplimentară sau cuvinte de încurajare. Încheie întotdeauna antrenamentul cu animalul relaxat și acceptând ușor recompensele.

Iată cele mai frecvente semne ale anxietății:

  • urechi îndoite înspre înapoi
  • pupile dilatate
  • coadă între picioare
  • luarea recompenselor în mod forțat sau chiar oprirea completă a luării recompenselor
  • salivare
  • respirație rapidă
  • tremor.

Acest proces nu se desfășoară rapid, motiv pentru care recomandăm începerea acestor sesiuni de antrenament cu săptămâni sau luni înainte de eveniment. Răbdarea este cheia oricărui antrenament. Dacă aspectul vizual al artificiilor provoacă, de asemenea, anxietate, repetă tehnica de mai sus și cu un stimul vizual. Poți utiliza o înregistrare video a unui spectacol de artificii sau chiar să cumperi artificii mici pentru a exersa în curtea ta.

Supravegherea în timpul evenimentului

În timpul evenimentului, supraveghează animalul. Oferă-i un loc sigur unde să se ascundă, închide ferestrele, draperiile, și pornește televizorul pentru a bloca stimuli suplimentari.

În unele cazuri, antrenamentul poate să nu fie suficient pentru a menține animalul în siguranță în timpul sărbătorii. În aceste situații, consultă medicul veterinar pentru a evalua posibilitatea administrării unor medicamente anti-anxietate înainte de eveniment.

 

Prin utilizarea acestor tehnici de bază, sperăm să contribuim la prevenirea și ameliorarea temerilor și stresului inutil asociate cu zgomotele puternice. Pentru întrebări suplimentare, nu ezita să iei legătura cu noi.

Sănătate

Câinele meu vomită. Ce fac?

Dr. Andrei DinulicaDr. Andrei Dinulica4 decembrie 2023